Royal Mission met Compassion in India

Drie weken geleden zijn we terug gekomen na een tiendaagse trip naar India. Op uitnodiging van Compassion NL reisden we met een groep van 18 mensen naar Calcutta en omgeving om het werk van Compassion (beter) te leren kennen. En dat is gelukt!

Vanaf het moment dat we arriveerden op het Indiaase vliegveld overviel ons de warmte en de enorme drukte. Welcome to India. Gelukkig werden we meteen in een ‘royal’ bus met airconditioning gestopt en veilig door het verkeer gelootst naar ons prachtige hotel voor een korte stop. Een uur na aankomst vertrokken we naar het eerste Compassion project.

Elk project wordt gedragen door een kerk, die zich inzet voor zijn omgeving met de focus op de armste kinderen en jongeren. Bij aankomst zitten 150 tot 200 kinderen uit de buurt van de kerk ons geduldig op te wachten. We worden koninklijk ontvangen, want blank bezoek is uniek. Korte optredens, samen zingen en een toespraak van de projectleider zijn een warm welkom en laten ons kennismaken met stralende kinderen in schooluniformen uit arme gezinnen. De meeste kinderen komen uit de laagste kaste. Ze stralen, want ze hebben de liefde van God leren kennen. Niet alleen als theorie of theologie, maar door de zichtbare hulp, training en liefde. Eten, onderwijs en kleding en medische verzorging, het wordt allemaal mogelijk gemaakt door de sponsoren en het werk van Compassion.

Elk project was weer van een andere denominatie, van Leger des Heils tot katholiek, dus daar zat het niet in. Het succes ligt niet in een bepaalde club of perfecte theologie. Het zit ook niet in het beste kerkgebouw of het meest succesvolle model. Het is Jezus’ liefde voor mensen in nood en daar concreet ‘handen en voeten’ aan geven. Wat een kracht heeft zo’n kerk, wat een naastenliefde. Gewoon doen wat Jezus deed: ‘Goed nieuws voor de armen’.

Gezonde kinderen, stralende kinderen vol dromen over wat ze later willen worden. Ze maken opdrachten als ”My plan for tomorrow”. Deze kinderen hebben een toekomst, deze kinderen worden uitgedaagd om verder te reiken. Door een kind wat gesponsord wordt, wordt een heel gezin gezegend.

Op huisbezoek bij de kinderen brachten we cadeautjes, een tas met eten en mochten wij zitten op het enige bed wat de ruimte vulde. 4 palen en een gebarsten golfplaat erop, afgeplakt met plastic zakken, dat is hun huis. En wij kregen een koninklijk ontvangst!

De houding van de Indiase medewerkers van de projecten is heel dienend en toegewijd :” It is not a duty, it is a celebration´! Wat bijzonder om dat te horen in het arme India. Zo’n uitspraak raakt je. Ook zwangere moeders en moeders met kleine kids worden in de Compassion projecten opgevangen, begeleid en geschoold. Ze leren opvoeden, ze leren een vak en zichzelf en kinderen verzorgen. Zo mooi om te zien hoe deze vrouwen stralen en ons ontvangen met cadeaus en bloemen!

Jongeren die leiderschapskwaliteiten hebben en goed kunnen leren, mogen vanuit Compassion doorstuderen op Hbo of universitair niveau, en zij gaan het verschil maken: ´What matters is not how fast you run but how far you go´, zagen we op een muur geschreven. Een student die met een dag met ons mee ging, vertelde dat hij ’s morgens eerst bijbelstudie geeft bij kinderen, dan ‘social work’ doet, lessen volgt op de universiteit en dan ’s avonds leert in het kleine huisje waar hij met zijn moeder en zus woont. Hij straalde van vreugde omdat hij mocht studeren!

We kunnen er uren over vertellen, omdat het ons op heel veel manieren geraakt heeft.
– We hebben hoop gekregen, want we zagen ‘gezonde kerken’.
– Een gezonde kerk probeert niet de kerk van vandaag te bewaren, maar probeert de kerk van morgen te bouwen.
– In India zagen we een holistische benadering van ‘goed nieuws voor de armen’. Wat is ‘goed nieuws voor de armen’ in Nederland?
– Compassion is een gezonde, gedreven en geestelijke organisatie die kind voor kind redt uit de armoede.

We weten zeker dat het effect van deze reis de komende jaren effect zal hebebn op onze bediening.

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

1 reactie

 1. He lieve Martin en Karin,

  Gisteren in de kinderkerk geweest in Drachten. Wat een bijzonder concept en wat een mogelijkheid om kinderen te vertellen dat ze geliefd en belangrijk zijn. Dat gebeurt daar niet alleen door woorden! Het leek wel een beetje op een projectbezoek. Heerlijk al die kids. echt van genoten. Wat super dat jullie de ervaringen van Compassion, zo onder woorden brengen! Zie er echt naar uit om te zien wat de komende tijd gaat brengen / hoe God ons inschakeld om Zijn koninkrijk te leven! bedankt!

  Tiemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven