PAS OP! Werk in uitvoering

Hoe gaan we te werk…

De afgelopen weken hebben we vanuit verschillende hoeken de vraag gekregen: “Mooi dat jullie zo’n project/bedrijf op willen zetten, maar hoe ga je nou eigenlijk te werk? Waar begin je en wat moet er allemaal geregeld worden?” Een goeie vraag waar wij natuurlijk ook vaak over na hebben gedacht en nog steeds dagelijks doen. Een handleiding heb je in dit land niet, maar door stap voor stap te plannen, te denken en verder te gaan komen we ook stap voor stap vooruit. Even puntsgewijs waar we mee bezig zijn:

Onderzoek

In de nieuwsbrief van Juli schreven we over hoe we tot het idee kwamen om een bedrijf in Ethiopië op te zetten. Het idee ontstaan vanuit Holland Dairy (een melkfabriek in Ethiopië) om verpakkingsmateriaal voor lokale producten in Ethiopië te gaan maken. Zo wordt het voor de bedrijfjes hier makkelijker om hun producten te verkopen. Nu is het óf onmogelijk of ze moeten erg dure verpakking importeren, wat weer slecht voor de economie van het land is. Hier is hoe we te werk zijn gegaan:

 • Onze onderzoeksfase startte in Nederland met de zoektocht naar machines die kunststoffen verwerken. Voordat we beginnen, moeten we natuurlijk wel weten hoe het productieproces in elkaar steekt. Door ons hier goed in te verdiepen hebben we inmiddels een goed beeld van de mogelijkheden en moeilijkheden.
 • Hier in Ethiopië zijn we gestart met een marktonderzoek. Naast Holland Dairy zijn er heel wat andere kleine zuivelfabriekjes, maar ook andere bedrijven die verpakkingsmateriaal nodig hebben. In de eerste dagen zijn we op zoek gegaan naar deze bedrijven. Winkels bezoeken die zuivelproducten verkopen, adressen uit de gouden gids vissen (die hebben ze hier ook ja) en heel veel netwerken. Vandaag hebben we de laatste zuivelfabrikanten bezocht en hebben we al met al een goed beeld van de markt. We hebben veel (nu nog potentiële) klanten gesproken en stuk voor stuk zijn ze erg enthousiast! We hadden van tevoren niet door dat dit idee zoveel positieve impact zou hebben…
 • Het concurrentieonderzoek heeft heel wat minder moeite gekost. We kwamen er namelijk al snel achter dat er geen serieuze kunststoffabrikanten zijn die ‘onze’ producten produceren. Een unieke kans dus!

De onderzoeksfase is erg belangrijk voordat we überhaupt starten met het bedrijf. Dat wil alleen niet zeggen dat we nog niet vooruitkijken en bezig zijn met de volgende stappen:

 • Het vinden van een lokale partner; Hier hopen we jullie snel meer over te kunnen vertellen. We zijn ‘In progress’ in ieder geval 🙂
 • Een stuk grond; We hebben een heel mooi stuk land op het oog waar we hopelijk mee verder kunnen. Er staat een casco fabriekshal op waar de afgelopen 12 jaar(!) niets mee is gedaan. We hopen de eigenaar te vinden en met hem te kunnen onderhandelen. Gister zijn we naar de burgemeester geweest en hebben we hem onze plannen voorgelegd. Hij was erg enthousiast en gaat meteen onderzoeken of wij dat stuk land kunnen krijgen.

 • “Het stuk land waar we mee bezig zijn (blauwe). Een prachtige plek! Begin volgende week hopen we er meer over te horen.”

 • Invoerheffingen; Omdat wij alleen grondstoffen importeren en onze producten daarnaast voor een groot gedeelte zullen worden geëxporteerd is dit erg positief voor de economie van het land. En dat is tenslotte waar iedereen samen van moet eten. Daarom hoeven we waarschijnlijk maar heel weinig invoerheffing te betalen op onze grondstof.
 • Overzicht van de investering; Nu we hier ter plekke zijn, kunnen we een reële inschatting van de kosten maken. We vragen offertes op voor gebouwen, vrachtwagens, een waterput, elektriciteitskosten, personeelskosten etc.
 • Een punt waar we nu, maar ook zeker straks in Nederland veel mee bezig zijn, is het zoeken naar investeerders. Zonder deze partij kunnen we natuurlijk niets beginnen. We zoeken verschillende mogelijkheden om te investeren uit en gaan investeerders benaderen.  Heb je ideeën hiervoor dan horen we het graag!
 • Tot slot zijn we in gesprek met de bank voor buitenlandse valuta (nodig om de grondstoffen in te kopen, maar hier nogal lastig), vinden we de weg naar overheidsgebouwen en belastingkantoren etc. Al met al meer dan genoeg dingen om mee bezig te zijn… We hebben nog een week de tijd om de meest belangrijke zaken hier uit te zoeken.

Enorme Zegeningen!

Tijdens deze weken is het echt God geweest die ons dag aan dag  heeft geleid! Hij baant voor ons de weg, opent deuren en sluit ze waar nodig (al is dat tot nog toe eigenlijk niet voorgekomen). Hij brengt steeds de juiste mensen op ons pad en zorgt voor de perfecte timing. Het is ongelofelijk hoeveel stappen we vooruit zijn gekomen en hoeveel zegen we ervaren! Dat is onze God!

6 reacties

 1. Mooie samenvatting van al jullie werk! Dat stuk land ziet er prachtig uit! Dan zouden jullie dus echt aan het water zitten…heerlijk zeg. Heeeeeeel veel geluk toegewenst in de tijd die jullie daar nog zijn, hoop dat jullie nog veel kunnen bereiken, voordat jullie weer in Fryslan ‘op afstand’ gaan werken.

  Tot snel hoop ik! Leafs

 2. Fantastisch om te lezen! God is goed, Hij zorgt voor jullie. Misschien kunnen jullie ons sponsorkindje in Ethiopië nog eens de groeten doen 😉 Ook voor onszelf weer bemoedigend om te lezen. Groetjes, F&M

 3. Ja god is groot. En daar wordt je soms nog stil van. En dat is zo geweldige aan hem.Veel succes met alles. En ik hoor de verhaalen nog wel een keer. God bless Jolanda.

 4. Welkom terug in ons koude kikkerlandje..
  Super duidelijk verhaal, wat fijn dat God jullie laat zien wat Hij wil met jullie.
  We spreken snel af.
  liefs aldert en jenny

 5. Hoi Gerard en Baukje,

  We hebben niet meer echt gedag kunnen zeggen. We wensen jullie heel veel succes met het vervolg en bovenal Zijn Zegen over alles! En we hopen tot snel! Hou ons op de hoogte!

  Liefs van de Walhoutjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven