Een stapje dichterbij de Oegandees

Na een paar weken van stilte, is het tijd om weer even wat van ons te laten horen.  Stilte op de website, maar absoluut geen rust of stilte qua bedrijvigheid bij ons in Oeganda. Veel vooruitgang en nieuwe inzichten. .

Afrika = Afrika

Omdat we tijdens dit jaar in meerdere Afrikaanse landen hebben geleefd, hebben we veel gezien en geleerd van de verschillende landen en haar inwoners. Opvallend ook hoe verschillend ze onderling zijn. We hebben snel de neiging om Afrika als één land te zien en te denken dat ‘de Afrikaan’ in Ghana gelijk is als ‘de Afrikaan’ in Zuid Afrika, maar niets is natuurlijk minder waar. Afrika is net als Europa een continent, waarbij Noorwegen ook niet te vergelijken valt met Spanje. Zo ook ‘de Oegandees.’

Toen we vanuit Ethiopië hier kwamen merkten we tijdens de eerste dagen meteen al veel verschil met de Ethiopiërs. Naast de uiterlijke kenmerken als een plattere neus en een donkerdere, viel ons gelijk op hoe vriendelijk de Oegandezen zijn. Ze zwaaien, helpen en wijzen ons de weg. En we hoeven ze niet eens geld te betalen wanneer ze iets voor ons hebben betekend (zoals in Ethiopië); nee, ze zijn gewoon behulpzaam.

De originaliteitsprijs?

Als we door Kampala heen rijden zien we hoe werkend Oeganda zijn geld verdiend. We zien veel zelfstandige ondernemers. Dag in dag uit aan het werk. In de hoop genoeg geld te verdienen om de dag weer door te komen. Ook al is het lichamelijk erg zwaar en houden ze geen vrije tijd meer over, ze gaan door! Het zijn doorzetters, het zijn vechters. Natuurlijk zijn er genoeg Oegandezen die in loondienst zijn en een hele andere easy-going mentaliteit hebben, maar bij deze zelfstandige ondernemers is het vaak een ander verhaal. Zij knokken. Het raakt ons enorm wanneer we ze soms ploeterend bezig zien. Ze hebben een eigen groentewinkeltje of verdienen hun geld met een fietstaxi. Ze verkopen stukken suikerriet bij de stoplichten of lopen behangen met allerlei producten als markskramers langs de winkels om zo geld bij elkaar te sprokkelen voor het avondeten. Het is ook zo moeilijk om dit aan te zien júist omdat er al zoveel van zijn. De groentekraampjes staan met z’n tienen naast elkaar en de suikerrietverkopers moeten knokken om een goed plekje bij de stoplichten te bemachtigen. Geen vernieuwend handeltje of inventieve producten, nee gewoon afkijken en vechten voor de beste plekjes..  Het gebrek aan orginaliteit is jammer, maar wat betreft de werkmentaliteit kan ook dit punt toegevoegd worden aan bovenstaand lijstje met positieve eigenschappen van de Oegandees.

Persoonlijk

Wil je graag weten hoe het ons persoonlijk vergaat of hoe ver we zijn met onze toekomstplannen? Over een paar dagen versturen we onze nieuwsbrief weer en gaan we hier verder op in. Heb je je nog niet aangemeld hiervoor? Dan kun je dit makkelijk doen door je naam en mailadres in de rechter balk te zetten. Vervolgens hoef je alleen nog maar te klikken in het mailtje wat je ontvangt om je aanmelding te bevestigen. We willen je graag op de hoogte houden van onze belevenissen 🙂

1 reactie

 1. Misschien is het aan jullie iets orgineels te bedenken 😉
  Ben zeer benieuwd naar de nieuwsbrief!

  Zoals ik gisteravond een citaat van dr. R. Shuller las: “Zorg dat je dromen groot genoeg zijn zodat God erin past”

  Zegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven