Wat zijn de gevolgen van een cultuur?

Vandaag zijn we alweer drie weken in Oeganda. Voor ons gevoel klopt dit want we zijn weer aardig ingeburgerd en hebben weer veel mensen leren kennen. Tijd om op het terras, in de warmte, even te vertellen wat ons bezig houdt. Momenteel is onze tijd eigenlijk op te delen in drie taakgebieden. Ten eerste zijn er dingetjes die geregeld moeten worden voor ons (tijdelijke) verblijf. We hadden internetproblemen, we moesten een belastingnummer hebben om een auto op onze naam te kunnen zetten en zijn verhuisd naar een verblijf iets verderop. Dan is er het werk in het kinderdorp. Zoals we al vertelden in de nieuwsbrief zijn we voor het kinderdorp bezig met het schrijven van verschillende plannen en bijbehorende voorstellen voor sponsoring. Baukje is bezig met de Nederlandse ambassade om bij te dragen aan de school die er gaat komen. Ik ben bezig met een plan voor een gastenverblijf in het kinderdorp en natuurlijk met de speeltuin!

Tenslotte zijn we natuurlijk bezig met de lange termijn. We bezoeken projecten en mensen waarvan we kunnen leren en kijken goed om ons heen. We zien veel kansen om ondernemingen op te zetten op een soortgelijke manier als we in Ethiopië zagen. Hierbinnen willen we gelegenheid creeëren om in mensen te investeren. Veel mensen missen hier volgens ons iets. Vaak praktische skills maar ook iets wat dieper gaat. Op het eerste oog lijkt dit het meest christelijke land van de wereld. Bijna iedereen noemt zichzelf christen of zelfs “born again”. We ontmoeten veel mensen waarbij dat ook zichtbaar wordt in een vruchtbaar en veranderd leven. Helaas geldt dit niet voor iedereen. De meeste mensen hier leven volgens de cultuur die op vaak in strijd is met Gods principes en volgens ons is dat de basis voor veel ellende.  Het wordt ons dan ook steeds duidelijker dat de enige cultuur die werkt de cultuur van Gods Koninkrijk is. Laat ik dit even verder uitleggen.

Wat je er ook van vindt, we zijn het er waarschijnlijk allemaal wel over eens dat Nederland van oorsprong een christelijk land is. Het gevolg hiervan is dat ons land nog steeds voor een groot deel gebasseerd is op Bijbelse normen en waarden. Zo is deels onze cultuur ontstaan. Als je kijkt in de context van de wereld kun je denk ik wel stellen dat Nederland behoorlijk succesvol is. Van oorsprong Bijbelse waarden als bijvoorbeeld “niet liegen en stelen” zijn waarden waar eigenlijk iedere Nederlander achter staat. Je zou haast zeggen dat het aangeboren is en niets met cultuur of God te maken heeft. Het tegendeel ga je zien als je hier bent. De wortels van veel culturen liggen niet in de Bijbel of bij de God van de Bijbel. Liegen is voor sommigen niet erg en stelen is pas slecht als het door iemand anders is gezien of als het bewezen kan worden. Anders mag het. Gelukkig zijn er veel mensen waarvoor dit niet geldt maar vanuit de cultuur is dit vaak toch de norm. Van sommige mensen hoor je echter vaak dat we niet aan een andere cultuur mogen komen. “Dat is goed volgens de mensen hier” en “dat hoort nu eenmaal bij hun cultuur” hoor je dan. Persoonlijk hebben wij hier toch onze twijfels bij gekregen na alles wat we gezien hebben. We weten toch allemaal dat zaken als eerlijkheid en vertrouwen onmisbare bouwstenen zijn voor een functionerende samenleving?  Wij zullen nooit beweren dat iedereen de Nederlandse cultuur moet overnemen. We zien de laatste tijd echter wel op een nieuwe manier dat succes vooral weggelegd is voor mensen en culturen die leven naar de principes van Gods Koninkrijk. Deze principes kan iedereen aanleren maar de enige manier om ook echt je leven in te vullen is door een persoonlijke relatie met Jezus. Dan geef je Hem de maximale mogelijkheid om je te zegenen in alles, omdat Hij zoveel van je houdt. Wij willen mensen graag een baan geven, ze trainen en dit met ze delen. Dan geloven wij dat we doen waarvoor we geroepen zijn. Die kant willen we op en we zijn zelfs al een beetje bezig met de eerste stappen voor een onderneming. Nog wel iets wat ook vanaf een andere locatie werkbaar zou zijn. Hierover een volgende keer meer.

Oja, ben jij al lid van onze nieuwsbrief? Soms overlapt er wat informatie met de weblog, maar we proberen hier vooral ook veel nieuws in te zetten!

3 reacties

 1. Wat een mooie openbaring, Gerard.. Niet gekregen uit boeken of theorien, maar door God’s Geest!

  Ik kan me voorstellen dat de berg steeds groter lijkt. Je kunt ook niet in je eentje een heel land veranderen of hele culturen herschrijven.. maar bedenk dat 2000 jaar terug, er maar 12 waren die de hele wereld op z’n kop hebben gezet. Niet uit eigen kunnen, maar door de power en inzicht van de Heilge Geest.. ( ook ‘christelijk’ Nederland zag er toen heel anders uit 🙂 )

  Je hoort het misschien al veel mensen zeggen, maar: blijf vervuld! ‘plan’ quality time in.. dát is je fundament en de bron waar uit je al zoveel put. Gerard en Baukje, jullie zijn fantastisch. Misschien zit er een lange afstand tussen ons, maar weet dat we achter je staan.

  Liefs,
  Wiebrand

 2. Hoi Gerard en Baukje
  Wat fijn om weer wat van jullie te zien/lezen!
  Ik wens jullie God,s zegen en veel wijsheid toe met alle dingen die op jullie pad komen!
  groetjes en veel liefs tante Thea

 3. Hee gerard en Baukje,
  fijn dat jullie zo lekker aan het werk zijn bij Joseph en de kids, en tja wat je schrijft is absoluut iets wat we herkennen. Cultuur het blijft vreemd.. Doe iedereen daar en de kids de groeten van ons en succes met jullie taken
  groetjes aldert en jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Inspiratie

  Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

  Lees verder

 • Onderwijs

  Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

  Lees verder

 • Kerkontwikkeling

  Kerkopbouw

  We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

  Lees verder

 • vrienden

  Vrienden

  Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

  Lees verder

 • Getuigenis

  Getuigenissen

  Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

  onder constructie
Naar boven