Aan tafel!

Jezus hield ervan om een maaltijd te delen met de mensen die hem volgden. Een maaltijd, thee moment of samen een spelletje aan tafel te doen. Aan tafel is mijn favoriete moment van de dag. Aan tafel, dat zijn de momenten dat je de goede gesprekken hebt met elkaar. Het is het moment waarin je hoort wat er speelt op school, wat de ander bezig houdt of dwars zit. Het moment om met elkaar te praten en het leven te delen. Aan tafel is ook het moment waarin voor gezinnen een grote klus in opvoeding plaats vindt. We leren de kinderen om gezond te eten, we leren ze om de beurt te praten, te luisteren naar elkaar en ga zo maar door.

In het nieuwe testament lezen we keer op keer dat Jezus de maaltijd deelt met de mensen waarmee Hij optrekt. Het Heilig Avondmaal is de bekendste maaltijd, maar denk ook aan de zalving van Jezus, dit gebeurde tijdens een maaltijd. In Johannes 6 lezen we dat Jezus de maaltijd deelt met de menigte op de berg, het bekende verhaal van de 5 broden en 2 vissen. In de gelijkenissen die Jezus vertelde gebruikte Hij menigmaal het voorbeeld van de maaltijd, bijvoorbeeld het Koninklijke bruiloftsmaal, zie Mattheus 22: 1-14. Niet alleen voor Zijn dood maar ook erna schoof Jezus aan bij een maaltijd. Hij verscheen aan de discipelen terwijl zij aan een maaltijd deelnamen, zie Marcus 16:14. Jezus kiest ervoor om Zijn maaltijden te delen met zijn volgers. Het leven delen onder het genot van een maaltijd. Dat is discipelschap, het leren van Jezus in het alledaagse.

Jezus daagt ons uit om niet alleen een discipel te zijn maar ook om discipelen te maken, zie Mattheus 28:18-20.

Binnen Royal Mission staat discipelschap voor: training, leren, persoonlijk, leven delen, jong en oud. Discipelschap gaat over investeren. Het is samen optrekken en het meenemen van de ander. Het is niet alleen gaan, maar samen.. Samen leren, samen groeien. Samen worstelen, samen winnen. Samen het avontuur van de Koning aangaan!

Een ander aspect van discipelschap is de houding van een discipel. Het is een gretige houding, je wil steeds opnieuw blijven leren. Als het goed gaat, maar ook (en juist!) als het fout gaat. Je bent open en laat jezelf zien, laat je aanspreken en aanvuren. Je blijft hongerig naar meer, om steeds meer te leren van Jezus.

Hoe doe je dat, discipelschap? Hoe geef je dat vorm in je leven? Nog een meeting of afspraak? Serieuze gesprekken? Laten we naar Jezus kijken, naar de stijl waarop Hij Zijn discipelen meenam in de tijd dat Hij op aarde was. Het meest kenmerkende van Jezus stijl van discipelschap is dat hij Zijn discipelen meenam in het alledaagse. Lopen, reizen, eten. Hij heeft een eenvoudige aanpak. Eenvoudig en zeer krachtig. De maaltijd was een van de momenten waarin Hij het leven deelde, waar vriendschap groeide en waar Jezus Zijn discipelen leerde over het leven en het Koninkrijk.

Hoe kan ik, hoe kan jij iemand meenemen als discipel? Deel een maaltijd met elkaar, ga aan tafel! De tiener van de club, de moeder op het schoolplein, de alleenstaande buur. Bouw relatie op door aan tafel te gaan. Aan tafel, het is de manier om elkaar te leren kennen en samen te ontdekken wie Jezus is. Aan tafel! Een eenvoudig en krachtig moment voor discipelschap.

3 reacties

 1. Mooi geschreven Hilde! Het haalt de ‘druk’ even af van het idee dat discipelen maken iets is waar je tijd voor ‘moet’ maken. Mensen meenemen in de dingen die je toch doet op een dag maakt het lekker relaxed! Mooi om zo bij stil te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Kinderwerkopleiding

  Kinderwerkopleiding

  Elk kind en elke kerk verdient goed kinderwerk!

  Lees verder

 • Jeugdwerkopleiding

  Jeugdwerkopleiding

  Training, verhalen, opdrachten, gesprek én fun!

  Lees verder

 • Fulltime school

  Fulltime school

  Een jaar waarin jongeren getraind en gevormd worden

  Lees verder

 • Parttime school

  Parttime school

  Eénjarige training en vorming voor volwassenen

  Lees verder

 • Spreekbeurten

  Spreekbeurten

  Onze passie om mensen te onderwijzen en inspireren

  Lees verder

 • Trainingsdagen

  Inspiratiedagen (avonden)

  Onze maandelijkse GRATIS inspiratiedagen/avonden in het land

  Lees verder

 • Events

  Events

  Kinder- en tienerkampen op De Betteld in Zelhem

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Producten die je helpen om te groeien in geloof

  Lees verder

Naar boven