Vernieuwing

In mijn blog van 13 oktober van het vorige jaar heb ik wat verteld over een onderwijstraject dat wij zijn gestart in de Stadskerk de Wijngaard in Leeuwarden. Dit was voor zowel de gemeente als voor ons een nieuw avontuur. Vorige maand hebben we dit onderwijstraject afgerond en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van wat het gedaan heeft met de deelnemers, bij de leiders van de gemeente en wat het deze kerk als geheel heeft gebracht.

Tijdens de slotavond heeft iedereen voor zichzelf op een rij gezet wat hij of zij geleerd heeft door de onderwijsavonden. Heel bijzonder en ontroerend om te horen in de getuigenissen dat veel mensen dichter naar Jezus zijn toegegroeid, geleerd hebben een intiemere relatie met Hem op te bouwen en vertrouwd zijn geraakt met de principes van het Koninkrijk.

Ook de leiders van de gemeente hebben een bijzondere ervaring gehad. Zo was er tijdens één van de onderwijsavonden een profetisch woord voor de voorganger en over de koers van de gemeente. Dit werd uitgesproken door één van de docenten die zowel de gemeente als de voorganger niet kende. Dit woord was zo treffend en bevestigend, dat het ervoor heeft gezorgd dat er nog meer openheid kwam voor de nieuwe koers die de Here Jezus voor de gemeente voor ogen heeft.

Die openheid heeft ertoe geleid dat er voor het eerst in de geschiedenis van deze gemeente en zelfs in de geschiedenis van Royal Mission een genezingsdienst was in een ochtenddienst. De gemeente en gasten die aanwezig waren, hebben geproefd aan de kracht van God en een demonstratie van wat het Koninkrijk van God ook is.

Er staat een prachtige tekst in Jesaja 43: 19; Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt? Ik baan een weg door de woestijn, maak rivieren in de wildernis.

Als ik de Bijbel goed lees, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat God ervan houdt om te vernieuwen. Er komt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, God wil ons leven vernieuwen, er is sprake van een nieuw verbond en ook in deze tekst wordt gesproken over iets nieuws. Dat nieuwe in dit vers is menselijk gezien zelfs onmogelijk… Wegen en rivieren in wildernissen en woestijnen. Voor God is niets onmogelijk als Hij iets nieuws wil doen.

Wij mensen hebben wat meer moeite met vernieuwing. Ik heb een aantal gemeenten begeleid in veranderingsprocessen. In alle gevallen zijn de mensen in zo’n gemeente erg enthousiast over de aankondiging van vernieuwing, totdat er echt wordt vernieuwd… Mensen zijn haast van nature geneigd om vast te houden aan het oude vertrouwde. Het oude vertrouwde is namelijk makkelijk te vertrouwen. Het heeft zich bewezen betrouwbaar te zijn, maar het nadeel is dat je blijft op dezelfde plek.

Wat opvalt, in wat er vernieuwd is in de gemeente in Leeuwarden, is dat het processen zijn, die geïnitieerd zijn door Jezus zelf. Door ontmoetingen met Hem gingen harten open, Jezus sprak tot de leiders en Jezus bracht door zijn Geest een nieuw verlangen naar meer van Hem. Als het gaat om vernieuwingsprocessen in kerken zijn we compleet afhankelijk van Hem, omdat Jezus zelf heeft gezegd: “Ik zal mijn gemeente bouwen”.

De kracht van een onderwijstraject, dat ertoe kan leiden dat een gemeente wordt vernieuwd, is dat een kerk leert om Jezus meer te vertrouwen dan het oude vertrouwde. Dat is moeilijker dan het lijkt, maar wel nodig. Naarmate je Jezus steeds beter leert kennen, zul je gaan merken dat Hij echt te vertrouwen is, ook als er nieuwe dingen gebeuren.

Er is een aantal kerken, die graag hetzelfde onderwijstraject zou willen in hun gemeente, waaronder een aantal kerken uit de reformatorische hoek. Oud en vertrouwd… Ik ben benieuwd!

Over Martin Dol

Getrouwd met Annemarije en vader van 3. Hoofd Onderwijs binnen Royal Mission en gek van geo-cachen.

2 reacties

 1. Dankjewel Martin, voor je mooie blog en vooral voor je inzet in het Koninkrijk! Ik bid dat er veel kerken zich openstellen voor de vernieuwende kracht van de Heilige Geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Kinderwerkopleiding

  Kinderwerkopleiding

  Elk kind en elke kerk verdient goed kinderwerk!

  Lees verder

 • Jeugdwerkopleiding

  Jeugdwerkopleiding

  Training, verhalen, opdrachten, gesprek én fun!

  Lees verder

 • Fulltime school

  Fulltime school

  Een jaar waarin jongeren getraind en gevormd worden

  Lees verder

 • Parttime school

  Parttime school

  Eénjarige training en vorming voor volwassenen

  Lees verder

 • Spreekbeurten

  Spreekbeurten

  Onze passie om mensen te onderwijzen en inspireren

  Lees verder

 • Trainingsdagen

  Inspiratiedagen (avonden)

  Onze maandelijkse GRATIS inspiratiedagen/avonden in het land

  Lees verder

 • Events

  Events

  Kinder- en tienerkampen op De Betteld in Zelhem

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Producten die je helpen om te groeien in geloof

  Lees verder

Naar boven