Bijzondere verhalen uit Noord Friesland

Er gebeuren bijzondere dingen in de dorpen op het platteland en steden in noord Friesland.
In deze plaatsen waar ik en mijn Royal Mission jeugdwerkcollega’s in inmiddels 9 mooie kerken mogen dienen, beleven we veel Koninklijke avonturen.
Ik wil hier graag over twee van die avonturen vertellen die de afgelopen maanden plaats vonden bij mij en een collega.

In november had ik in Kootstertille mijn maandelijkse gespreksgroep met (jong)volwassenen. In deze mooie PKN gemeente, waar steeds meer visie aan het ontstaan is voor de toekomst, blijkt elke keer weer veel mogelijk te zijn.
Tijdens de avond hoorden we buiten het kerkgebouw een groep tieners praten. Echte ‘hangjeugd’ uit het dorp die onder de luifel van de kerk een mooie droge plek vonden om te praten. Doordat er ook nog gratis WiFi was, bleek dit de beste plek van het dorp om met regenachtig weer met elkaar te praten en elkaar te ontmoeten.
Omdat we er wel wat last van hadden was ik al even naar buiten gegaan om te vragen of het wat stiller kon. Toen ik weer naar binnen liep had ik zo’n gevoel van, ik wil hen wel even binnen vragen. Niet gedaan, en de avond ging verder.
We keken een krachtig getuigenis filmpje van Open Doors. Na het bekijken van het filmpje liep ik terug naar mijn stoel en sprak God in mijn gedachten dat dit filmpje ook erg geschikt zou zijn voor de jeugd die buiten stond.
Ik stelde bij de gesprekgroep voor hen binnen te vragen. Er werd direct gereageerd door een enthousiaste broer dat we dat zeker moesten doen. Een andere aanwezige kende deze jeugdgroep goed. Ze zei dat het een leuk idee was maar dat dit waarschijnlijk niet zou gaan lukken. Deze uitspraak was voor mij een scheutje olie op het vuur. Het maakte dat ik extra gemotiveerd werd om hen over de drempel van de kerk te krijgen. Het lukte, en ze kwamen binnen.
Na het filmpje hadden we een kort gesprekje en stelde ik voor om apart met deze jeugd een keer bij elkaar te komen. Dat sprak hen aan en we maakten direct een groepsapp aan. Een paar weken later zaten we op dezelfde plek met cola en koeken meer interessante video’s te bekijken en te praten over Jezus.
Inmiddels zijn we al 3 keer bij elkaar geweest en heb ik medeleidster gevonden, die een soortgelijke jeugd heeft gehad en radicaal tot geloof is gekomen. Volgende keer starten we de met het Youth Alpha materiaal. Bijzonder hoe hoop kan ontstaan op plekken waar mensen met geloof in God bezig zijn.

Een collega jeugdwerker Andre, werkt voor een aantal uur per week bij de VEG in Oudebildtzijl. Oudebildtzijl ligt in noordwest Friesland op steenworp afstand van de zeedijk. Een klein dorp waar de kerk voor 90% bestaat uit oudere (60/70+) broers en zussen. Een gemeente met hart voor Jezus en een passie om de jeugd weer te willen bereiken met het bijzonder evangelie.
Door een jeugdwerker aan te stellen voegden ze 3 jaar geleden de daad bij het woord, en ontstaan onder Gods zegen, hele mooie dingen.
Met kerst was het halve dorp en veel jeugd, in samenwerking met de basisschool, in touw voor een gezamenlijke kerstviering in een boerenschuur. Het was een bijzonder succes waarbij jong en oud het meest bijzonder geboorteverhaal ter wereld mocht horen en vieren!
Naast veel andere mooie verhalen die Andre me regelmatige verteld, zal er vanaf september gestart worden met maandelijkse verbiningsdiensten om verder te pionieren en te zoeken naar wegen om weer een inspirerende geloofsgemeenschap te worden met jong en oud in dit prachtige dorp.

Ik kan hier nog heel veel andere verhalen vertellen. Uit al die andere dorpen en plaatsen (Engwierum, Harkema, Surhuizum, Leeuwarden, Drachten en Jistrum). Inspirerende verhalen van collega’s die ook bijzondere en hoopgevende dingen meemaken met God en de plaatselijke kerk. Misschien een volgende keer.

Gods zegen op de plek waar je bent!
Hou hoop, God wil zijn bruid(de kerk) mooi maken vòòr Jezus’ terug komt.

Over Gerlof Wiersma

Man van Margreet - Vader van drie kanjers - Jeugdwerker, spreker en gepassioneerd voor de PKN

9 reacties

 1. Top! Wat een bemoedigend verhaal… open doors… werd dus letterlijk open deuren…. zo is de gemeente door Jezus bedoeld. Het blijde nieuws uit delen…
  Mooi! Zijn Zegen gewenst!

 2. DE L E S V A N D E D R E M P E L

  Vraag nooit, nooit of het stiller mag.
  Maar wel waar het om het gaat:
  het thema van hun wild geraas.
  En proef het resultaat.

  Peil: ruik, voel, proef elks denkrichting!
  Ga mee dan in die gang,
  beluisterend wat “z i j” horen. En
  dan duurt het vast niet lang

  of, kijk!: -daar is de schakeling.
  Míjn drempel: sfeer, smaak, geur..
  Mobieltjes….. En dus ook lawaai.
  Maar Jezus is de DEUR!

  j o s j e

 3. De Bruid dat is Israël. En als je het over de Kerk hebt, dat is geen organisatie, de Kerk dat zijn mensen in wie Jezus is toegelaten en die dus in relatie met Jezus leven en bidden en die hoeven geen lid te zijn van een plaatselijke kerk want ze zijn lid van de kerk van Jezus Christus.

 4. met de liefde van Jezus in je hart, wil je graag met andere broers en zussen delen en dat kan in een huiskring o.i.d., maar verwaarloos niet elkaar op te bouwen want ook daarvoor is elk lammetje tenslotte schaapje en schaap geworden. met elkaar is fijner als alleen dolend schaap. het is goed om samen kerk te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

 • Kinderwerkopleiding

  Kinderwerkopleiding

  Elk kind en elke kerk verdient goed kinderwerk!

  Lees verder

 • Jeugdwerkopleiding

  Jeugdwerkopleiding

  Training, verhalen, opdrachten, gesprek én fun!

  Lees verder

 • Fulltime school

  Fulltime school

  Een jaar waarin jongeren getraind en gevormd worden

  Lees verder

 • Parttime school

  Parttime school

  Eénjarige training en vorming voor volwassenen

  Lees verder

 • Spreekbeurten

  Spreekbeurten

  Onze passie om mensen te onderwijzen en inspireren

  Lees verder

 • Trainingsdagen

  Inspiratiedagen (avonden)

  Onze maandelijkse GRATIS inspiratiedagen/avonden in het land

  Lees verder

 • Events

  Events

  Kinder- en tienerkampen op De Betteld in Zelhem

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Producten die je helpen om te groeien in geloof

  Lees verder

Naar boven