Christenen maken overal een project van!

Westerse mensen en dus ook Westerse christenen houden van orde, organisatie en overzicht. Hoe meer grip we hebben op processen, hoe beter we ons daarbij voelen (lijkt het wel). Daarom maken we overal een project van, want dat heeft concrete kenmerken en meetbare parameters. Ik weet dat ik een beetje chargeer, maar geef me de kans om je een aantal voorbeelden te geven.

De jeugdgroep waar ik in opgroeide, ging geregeld op zaterdag ‘evangeliseren op straat’. Bewapend met gitaar en tamboerijn gingen we ‘en masse’ naar de grote winkelstraat in Brussel. We zongen de longen uit ons lijf, afgewisseld met korte getuigenissen. Alles wat we zongen en vertelden, stortten we onwillekeurig over het langslopend winkelpubliek uit en daarna probeerden we gekunsteld een ontspannen gesprekje aan te knopen. Zodra we de auto instapten om terug te gaan, overviel me altijd een gevoel van opluchting: ‘Ik had geëvangeliseerd!’ Dezelfde emotie beleefde ik na een lange, donkere en vaak regenachtige avond evangelisatiefolders in brievenbussen stoppen. Het liefst deed in de flatgebouwen, want dat was ik snel door mijn stapel heen. Na zo’n avond ploeteren kon ik evangelisatie voor die week weer afstrepen van mijn to-do-lijstje.

Huiskringen of celgroepen heb je in bijna elke kerk of gemeente. Vaak worden ze, zeker bij grotere kerken, ingedeeld op postcode. Mensen in een zelfde gebiedje kunnen elkaar op loop- of fietsafstand ontmoeten. Dat is handig en ook erg overzichtelijk. Vooral voor degene die de kringadministratie bijhoudt. Daarmee zijn de huiskringen vlot ingedeeld en is het eenvoudig om nieuwe mensen toe te voegen aan de groep in hun wijk. Kringproject geslaagd!

Discipelschap is iets waar we eigenlijk als christenen van houden. Toch? Als je eerlijk bent, hebben we er maar weinig kaas van gegeten. Toch weten we dat ‘de navolging van Christus’ ons hoogste doel is. Daarom heb je bijna in elke kerk een discipelschapscursus of discipelschapstraject. In een aantal avonden of zaterdagen word je getraind om meer op Jezus te gaan lijken. Resultaat? Een cursus die velen doorlopen én in mijn ogen (te) weinig ‘gediscipelden’. De cursus is er, dus discipelschap heeft een plek in onze kerk. Kunnen we ook afvinken.

Ook kinder-, tiener- en jeugdwerkers gaan soms op die manier met hun taak om. Als ik de zin ‘vandaag heb ik club gedraaid’ hoor, begint het al te rommelen in mijn binnenste. Een club gedraaid? Het lijkt wel een project dat je zojuist hebt afgesloten. Hun naam stond op de leiderslijst voor deze zondag, ze zijn komen opdagen en hebben precies gedaan wat in het boekje stond… en het overleefd. Taak vervuld, club geslaagd!

Zelfs met zending gaan we er soms zo mee om. De zendelingen die zijn uitgezonden vanuit onze kerken ondersteunen we door minstens eenmaal per jaar een offer en soms nog een kerstgroet. Verder zijn ze meestal buiten beeld of slechts een foto met touwtje naar hun zendingsland op een wereldkaart in de hal. Zo, zending is ook geregeld!

Misschien klink ik wat negatief, dat is niet de bedoeling. Ik ben verdrietig, omdat we in elk van de bovenstaande verhalen de kern missen. En die kern is notabene de kern van het evangelie: ‘relatie’. Evangelisatie is geen project op een zaterdag, maar oprecht optrekken met mensen die Jezus hard nodig hebben. Kringen zijn geen mechanische verdeling van de kerk maar levende cellen, die op basis van relatie voor elkaar willen zorgen en samen willen groeien. Discipelschap leer je niet uit een boekje of in een cursus, maar van mensen die hun leven met je delen en je zo discipelen. De grootste en belangrijkste sleutel in jongerenwerk is relatie met de jongeren zelf. Jouw leven en jouw liefde voor hen is hét kanaal voor Gods liefde voor jongeren. Zendelingen hebben in eerste instantie niet meer geld nodig, maar meer mensen die in hun leven investeren en er voor ze zijn.

Christen-zijn is geen project. Jezus volgen is geen systeem. Gelukkig maar, anders zouden we de overweldigende warmte en de verrassende kracht van relatie en liefde moeten missen. Oprechte relatie is de kern in alles wat we doen met en voor de Koning, want God is liefde en wil vooral relatie!

Over Martin Koornstra

Getrouwd met Karin, 2 mooie dochters, passie voor Jezus, spreker, schrijver, trainer en een beetje gek!

16 reacties

  1. Geweldig aangegeven dit punt. Ik herken het ook.
    Systeem is koud en kan moeilijk een verrassing hanteren. Zoiets geeft verwarring en brengt onrust. Past niet in het systeem…
    Terwijl de Geest waait waarheen Hij wil, dus weet je nooit wat er zal gaan gebeuren.
    Als deze tenminste de ruimte krijgt.
    Lastig voor een project, daar moet alles gestroomlijnd gaan en onverwachte dingen brengen die projectie in gevaar.

    Ik noem grote woorden, ik ken mezelf en val ook voor systemen.
    Maar vooral wil ik vertrouwen op het systeem van God de Vader. Eén van redding en herstel in Zijn koninkrijk door het werk van Zoon en Geest.

    • Beste Martin,

      Heel goed geschreven. In de kerk draait het om hartsrelaties en niet om projecten. Heel veel van God houden, heel veel van elkaar en van je zelf door Jezus te volgen en je door Hem te laten veranderen. Kerken laten zich te veel inspireren door reguliere organisatie-theorie. Ik heb soms de indruk dat het geloof in leiderschap en organiseerkracht groter is dan het geloof in God. Het is heel gevaarlijk om managementtaal in de kerk binnen te halen. Omdat woorden je denken veranderen.

    • In relatie zit geen systeem.
      Het is liefhebben en dienenuit die liefde
      Het is geloven dat dat het enige is wat God ons opdraagt
      En wat uiteindelijk ons systeem (ons denken) zal veranderen

  2. Martin, ik denk dat je hier een gevoelig punt raakt, nl relaties met mensen EN met God. In deze tijd van sociale media e.d.m. “vergeten” we vaak om met elkaar te praten, om door met elkaar om te gaan een stukje van God door te geven. Hopelijk mag het voor veel mensen een uitdaging worden om hiermee aan de slag te gaan.

    P.S. Aan de ingang van ons kerkgebouw in Brussel staan de woorden : Connecting with God and people.
    Daar gaat het toch om, niet?

  3. Martin, dit heb je geweldig verwoord. Ik herken het. Ik ben veelvuldig vanuit systemen opgetrokken met mensen. Systemen zijn functioneel en de vruchten zijn liefdeloos, omdat functioneren vanuit een systeem behoorlijk taakgericht is.Op het moment dat het systeem ophoudt, houden veelal ook de contacten op. Het is een wisselwerking waaraan ik ook debet ben. Ik kwam laatst tot de conclusie dat door deze ervaringen ik het momenteel moeilijk vind een toewijding te maken aan een project/bediening, omdat ik ervaar dat wanneer het ophoudt, het weinig oplevert.

  4. Mooi en kernachtig verwoord. Ik herken het volledig maar wat kan ik het soms moeilijk vinden om relaties aan te gaan. En wat ben ik snel geneigd om ’te doen’ in plaats van ’te zijn’. Terwijl onze relatie met Jezus niet in onze activiteit zit maar in wie we zijn. Hij hield al van ons toen we nog zondaars waren en hij houdt nog steeds van ons om wie we zijn. Hij heeft ons geschapen omdat er nog niemand zoals ons bestond. Niemand is gelijk. Allen zijn wij uniek. Vanuit die wetenschap mogen we er voor anderen zijn en relaties aangaan. Heer helpt u ons om op u te vertrouwen. U bent erbij. Altijd en overal. Amen

  5. Ik sluit me volledig aan bij deze opmerkingen van jou Martin!
    Het gaat allemaal om te investeren in relaties. Dat is precies wat God ook gedaan heeft door zijn Zoon en door zijn Geest.

    Het doet mij allemaal denken aan wat Jezus zei; ” want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen.” Joh. 1:17
    De de wet moest het allemaal organiseren, orde brengen en overzicht geven maar is ook kil en koud. Terwijl genade en de waarheid ons terugbrengt in relatie met God en geeft warmte en leven.

    Ik geloof ook zeker dat de tijd aangebroken is dat God op zoek is naar de nieuwe generatie zonen en dochters die bezield zijn door zijn Geest, zoals dat beschreven wordt over Kaleb in Numeri 14:24.

    Martin bedankt?

  6. Mooi! RELATIE, daar draait het om. God kiest voor relatie. Daarom geeft Hij ook ons keuze en de mogelijkheid om te kiezen, zodat we niet gedwongen of gestuurd kiezen voor hem, maar vanuit eigen keuze, aangewakkerd door de Liefde van Christus en de Genade die God ons schenkt. Van daar uit mogen we dan ook relatie aangaan met de mensen om ons heen! Dank God!

  7. Wat treffend geschreven…misschien dat ik mij daardoor wat triestig voel, het spontane is er wat af..God zoekt beschikbare mensen en maakt hen bekwaam, ipv bekwame mensen die alleen maar bezig zijn met het proces..

  8. Hallo Martin,
    Totaal mee eens! Ik heb er een nieuw project aan toegevoegd:
    Project: in de kerk zitten
    1. Plek warm houden: check.
    2. Acceptgiro invullen: check.
    3. Om me heen kijken of er iemand nieuw is: check.
    4. mee zingen: check
    5. Stoel opruimen: check
    6. Socialisen: check.
    7. Reactie aan Martin versturen: check!
    God bless you!

  9. Dag Martin,

    confronterend…. maar wel goed dat je dit schrijft. Je praat over systemen, maar daar zitten we toch allemaal aanvast in het dagelijkse leven? Dus ook in de kerk! God is wel een God van orde! Ik begrijp je statement, maar het is volgens mij niet easy om een switch te maken.
    Jezus plukte voor zijn discipelen eenvoudige vissers uit het water (grapje) . God zoekt eenvoudige mensen, kundig of niet, hoe langer je met hem optrekt, hoe beter je Hem leert kennen, dan zijn we bij het punt van jouw ; investeer in elkaar en blijf trouw. Dat mis ik echt zowel in de kerk, als om mij heen. Is dat typisch een Westerse mentaliteit?

    • Dat is een veel-gehoorde kreet 🙂 maar hij is niet correct.
      Er staat: ‘Want God is geen God *van wanorde*, maar van vrede’ ( 1 Kor. 14:33), en ik durf me wel af te vragen of deze machtige en ondoorgrondelijke God “te vangen is” in onze logica of conclusies.
      Ik kan me zo voorstellen dat de omstanders bij de uitstorting van de Heilige Geest dit ook niet bepaald ‘ordelijk’ vonden verlopen.
      Het is typisch westers, of Europees om tijd en controle te hebben. Het is nogal wat om Gods Geest de ruimte en de leiding te geven .. en ik zou wel benieuwd zijn naar wat er dan allemaal kan/gaat gebeuren.

      De Here Jezus bidt:Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden. Ik heb hen laten delen in de grootheid die u mij gegeven hebt, opdat zij één zijn zoals wij: ik in hen en u in mij. Dan zullen zij volkomen één zijn en zal de wereld begrijpen dat u mij hebt gezonden, en dat u hen liefhad zoals u mij liefhad. (Joh. 17:21-23)
      Liefde en eenheid. ..opdat de wereld gelooft, .. Dan zal de wereld begrijpen dat u mij gezonden hebt.

  10. Pingback: Van A naar Beter - Royal Mission

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over ons

  • Inspiratie

    Wij bieden inspiratie aan iedereen die werk wil maken van discipelschap en de herleving van de kerk.

    Lees verder

  • Onderwijs

    Wil je meer? We bieden vernieuwend onderwijs. Zowel Parttime als Fulltime en voor alle doelgroepen.

    Lees verder

  • Kerkontwikkeling

    Kerkopbouw

    We helpen lokale kerkleiders hun eigen kerk verder te ontwikkelen tot een Koninklijke kerk

    Lees verder

  • vrienden

    Vrienden

    Word vriend(in) en bouw met ons mee aan een koninklijke beweging en de herleving van de kerk

    Lees verder

  • Webshop

    Webshop

    Boeken, cd's of kinderwerkmateriaal? Deze producten helpen je om te groeien in je geloof en uit te delen aan anderen

    Lees verder

  • Getuigenis

    Getuigenissen

    Getuigenissen van wat God op wonderlijke wijze doet in ons land en hoe Hij bouwt aan zijn Koninklijke kerk.

    onder constructie
Naar boven