Ongeveer 8 jaar geleden werd ik gegrepen door Gods grote herstelplan: ‘Het koninkrijk van God!’ Voor het eerst in mijn leven zag ik iets van het totaalplaatje waar God mee bezig is. Het gaat niet om losse theologische onderwerpen of prachtige uiteenzettingen over bepaalde Bijbelverhalen, maar om datgene waar God mee begon en wat Hij zal afmaken.
Hij begon in het paradijs en het zal eindigen in een compleet herstel van alle dingen. Gods plan is geen evacuatieplan, waarbij christenen snel weggehaald worden uit een totaal verloren aarde. Onze focus is niet ‘naar de hemel gaan.’ Gods plan is dat de hemel op aarde komt en daarmee is zijn plan niet gericht op evacuatie, maar op restauratie. God brengt herstel, heling en herleving voor deze wereld. Dat is goed nieuws, dat is evangelie.
Tegelijk met mijn nieuwgevonden visie op het koninkrijk van God, kwam ik in de problemen met de kerk. De aanleiding daarvoor lag in mijn wekelijkse preken in verschillende kerken in het land. Geregeld reed ik na zo’n preek naar huis met de vraag aan God: ‘Gaat U met deze groep mensen de wereld veranderen?’ Ik raakte ontmoedigd en bijna zelfs verbitterd. Onze vastgeroeste of juist overgeorganiseerde samenkomsten zijn niet echt ‘goed nieuws’ voor mensen in nood. Het gebrek aan Goddelijke kracht of aan oprechte bewogenheid houden mensen vast in de kerkbanken.
Gelukkig deed God een paar jaar geleden opnieuw iets in mijn hart. Vanuit de visie op het koninkrijk van God ontstond een nieuwe kijk op de kerk: ‘de koninklijke kerk!’ Een kerk die, ongeacht de denominatie, gericht is op vertegenwoordiging en verspreiding van het koninkrijk van God. Niet naar binnen gericht, maar met een open blik naar de mensen om ons heen. Niet gefocust op ontvangen, maar op weggeven wat je al in overvloed ontvangen hebt. Niet veroordelend, maar bewogen over en betrokken bij mensen in nood.
Natuurlijk is een nuchtere blik naar de staat van ‘de kerk’ niet erg optimistisch. Maar misschien is dat juist nodig voor herleving of ‘revival’. Als we bidden voor herleving, moet er eerst iets ‘doodgaan.’ Waar God aan het werk gaat, is er eerst chaos. Zo begon Hij al in Genesis 1. God lijkt chaos en dood op te zoeken. Want juist dan kan Zijn kracht ten volle zichtbaar worden. Dan is het geen mensenwerk meer, maar Gods werk. Dan is de kerk geen menselijke organisatie, maar wordt het een Goddelijk organisme dat leeft én hoopt brengt.
Als je meer wilt weten en leren, kom dan naar onze gratis trainingsdag ‘Herleving van de kerk’ op zaterdag 18 oktober in Zoetermeer. HIER lees je er alles over en kun je aanmelden.
Beste Martin ,
Gereformeerd geboren, evangelisch geworden door o.a. YFC vóór mijn trouwen,heb ik steeds een warm hart gehouden voor de traditionele kerk.Ook mijn man zat en zit precies zo in het proces. Bruggenbouwen wilden wij altijd en niet veroordelen. Het evang. werkverband volg ik en ook vele initiatieven van Gods herstelplan voor de kerk. Het blog over herleving van de kerk vind ik super, en zou het graag op mijn fb tijdlijn plaatsen, maar hoe doe ik dat ? Ik zie het blog als een soort profetie, en wij willen van het proces deel uit maken binnen onze mogelijkheden.Het is heel bijzonder wat God doet, en daar ontspannen naar te kijken
en mee te bewegen, zonder zelf in de stress van het te bewerken schieten. Ik zie uit naar een reactie, en bid voor jullie . Hartelijke groet, Carla van Osnabrugge
Hallo Carla,
Bedankt voor je prachtige reactie. Je kunt de URL van deze weblog op je Facebook zetten: https://www.royalmission.nl/2014/10/herleving-van-de-kerk/
Ga mee in het avontuur van de herleving van de kerk!
Zegen en groeten,
Martin Koornstra
Kijk bij gelegenheid even op http://www.baarsen.com/Meerssen Martin! Misschien kun je daar wat mee ivm dit onderwerp!
Dick.