Alleen op de wereld

Als kind lag ik met een zaklamp onder mijn deken te lezen in ‘Alleen op de wereld’. Het boek gaat over Rémi die als baby te vondeling is gelegd en op achtjarige leeftijd door zijn pleegvader verkocht wordt aan een reizende artiest, Vitalis. Samen met het aapje Joli-Cœur leiden ze een zwerversbestaan. Wat vond ik het zielig toen het aapje longontsteking kreeg en doodging. Ik moest er zelfs van huilen. Als Vitalis en Rémi ’s winters in een greppel slapen, sterft Vitalis van de kou. Rémi zelf blijft leven, omdat een hond hem warm gehouden heeft. Nu is hij helemaal alleen op de wereld. Ik kon het boek haast niet wegleggen, zo prachtig vond ik het.

Ik denk dat iedereen wel herinneringen heeft aan verhalen die je hebben geraakt. Toen je moeder je voorlas voor het slapengaan, bij het kampvuur, als opa over vroeger ging vertellen – verhalen zijn iets van alle mensen, alle tijden en culturen. De mythen, sagen en legenden die we tegenwoordig kennen, zijn eeuwen geleden ontstaan uit mondelinge verhalen. In culturen met rijke verhalentradities, zoals in Afrika, worden nog steeds verhalen van familie op familie doorverteld. Wat niet vergeten mag worden, wordt doorverteld in een verhaal.

Ook de Bijbel staat vol met verhalen. Jezus zelf vertelde veel verhalen. Vertellen is een opdracht van God: zijn Woord moet doorgegeven worden, omdat kinderen er iets aan hebben voor hun leven. Daarom is het belangrijk om kinderen de Bijbelse verhalen te vertellen.

“Ik wil verhalen van het verleden, de diepe zin ervan onthullen. Wat wij uit overlevering weten, wat ons verteld is van vader op zoon, dat moeten wij onze kinderen niet onthouden. Aan het nieuwe geslacht vertellen wij door wat de Heer beroemd heeft gemaakt: zijn krachtig optreden, zijn wonderbaar ingrijpen.” (Psalm 78:3-5, Groot Nieuws Bijbel)

Wat een prachtige Bijbeltekst. De tekst spreekt over het feit dat wij als volwassenen al veel hebben gezien van de grootheid van God, dat wij Hem hebben ervaren in ons leven maar dat kinderen dat nog moeten ontdekken en leren. Daarom is het zo goed om de Bijbelverhalen bij kinderen in te prenten en te herhalen. En ook de bijzondere dingen die je al met God hebt meegemaakt, een bijzonder moment dat God ingreep, een genezing of extra financiën die je kreeg toen je het zo nodig had. Dat is wat onze kinderen moeten horen en zien.

Ik heb een mooi notebook aangelegd met allemaal bijzondere verhalen van ons gezin, allemaal wonderen die Martin en ik in ons leven hebben meegemaakt en later gebeurtenissen met onze kinderen erbij zodat mijn kinderen het nooit zullen vergeten dat God altijd voor je zorgt. Misschien leuk idee om als gezin of als familie te gaan praten en elkaar te vertellen over jullie “wonder verhalen” en ze ook op te schrijven voor momenten dat het moeilijk is en je elkaar kunt bemoedigen. Je kinderen zullen het geweldig vinden.


Binnenkort verschijnt Karin haar boek ‘Aanstekelijk Kinderwerk in jouw kerk’. Na tientallen jaren van kinderwerk, kinderkampen, kinderkoren en het trainen van kinderwerkers en ouders heeft ze eindelijk alles op papier gezet.

Je kunt hem HIER nu al portvrij bestellen via onze website.

 

 

 

 

 

 

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

3 reacties

 1. AANGEKNAAGDE AANDACHT

  -over onthullen
  en de andere kant

  Vertellen… Jaaa: een Opdracht Gods.
  ‘k Ben van verhalen vol.
  Zoals, verloren in de berm,
  een zaadjes- pluizenbol.

  Want wat als kinderen groot zijn en
  bedolven onder druk ?
  ‘k Weet: elk verhaal kost wel veel tijd…
  En zeker dat geluk:

  zo, samen -grootouders erbij!
  Ik zie zooo’n grote kloof…
  Wat leren jullie kinderen
  van hùn wel-/niet geloof?

  ’t Belangrijkste is: liefde. Maar
  ook liefde kost veel tijd.
  Verschrikkelijk veel tijd. Aan druk
  raken we aandacht kwijt.

  -De Aandacht die zo nodig is,
  en ‘k thuis ook heb gekend…
  als mama…, kind…
  Maar wat als God
  jouw kroost
  als dienaars zendt…?

 2. AANGEKNAAGDE AANDACHT

  -over onthullen
  en de andere kant

  Vertellen… Jaaa: een Opdracht Gods.
  ‘k Ben van verhalen vol.
  Zoals, verloren in de berm,
  een volle pluizenbol.

  Maar wat als kinderen groot zijn en
  bedolven onder druk ?
  ‘k Weet: elk verhaal kost wel veel tijd…
  En zeker dat geluk:

  zo, samen -grootouders erbij!
  Ik zie zooo’n grote kloof…
  Wat leren jullie kinderen
  van hùn wel-/niet geloof?

  ’t Belangrijkste is: liefde. Maar
  ook liefde kost veel tijd.
  Verschrikkelijk veel tijd. Aan druk
  raken we aandacht kwijt.

  -De Aandacht die zo nodig is,
  en ‘k thuis ook heb gekend…
  als mama…, kind… Maar wat als God
  jouw kroost
  als dienaars zendt…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

 • Trainingsdagen

  Trainingsdagen (avonden)

  Onze maandelijkse GRATIS trainingsdagen in het land

  Lees verder

 • Fulltime school

  Fulltime school

  Een jaar waarin jongeren getraind en gevormd worden

  Lees verder

 • Parttime school

  Parttime school

  Eénjarige training en vorming voor volwassenen

  Lees verder

 • Spreekbeurten

  Spreekbeurten

  Onze passie om mensen te onderwijzen en inspireren

  Lees verder

 • Coaching

  Coaching

  Kerken helpen bij vernieuwing en verandering

 • Events

  Events

  Kinder- en tienerkampen op De Betteld in Zelhem

  Lees verder

 • Business Trip

  Business Trip

  Hoogstaande training in Frankrijk voor ondernemers

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Producten die je helpen om te groeien in geloof

  Lees verder

Naar boven