Zand in de sla

Als kind ging ik vaak met mijn nichtje op kamp, naar de kinderkampen in Soest van Stichting In De Ruimte. Wat vond ik dat leuk. We sliepen in grote legertenten met echte bedden erin. We hadden iedere dag samenkomsten, sportactiviteiten en natuurlijk ook corvee.

Voor mijn gevoel moest ik met mijn team eindeloos veel aardappels pitten en het zand uit de sla wassen. Honderden aardappels gingen door onze handen. Wat een (slaven)werk! Maar toch was alles leuk; het corvee deden we al zingend en het zand in de sla aten we gewoon op, dat hoort bij kamp!

Elke morgen na het ontbijt gingen we met alle teams de “vlag” hijsen en zongen we met zijn allen: Wij geloven in rood, wit en blauw en wij marcheren voort. Rood is de kleur van mijn Heiland die eens zijn leven gaf, wit voor de ziel die voor eeuwig bevrijd is van de straf, blauw dat vertelt van de hemel wij reizen naar dat oord. Het maakte indruk op mij.

De samenkomsten waren op het niveau van de kinderen, de liederen, de verhalen, het bidden, geweldig vond ik het. Een kamp geeft een boost aan het geloofsleven van een kind. Een week lang met elkaar optrekken en vooral dagenlang bezig zijn met God en de Bijbel dat doet enorm veel voor je leven. Ik ben als kind en tiener heel vaak op kamp geweest.

Ondanks al die aardappelen en al dat zand is mijn leven in die zomerweken wel drastisch veranderd. De liedjes gonzen nog na in mijn hoofd, de Bijbelplaatjes zie ik nog voor me en de gebeden van Tante Lobby zijn legendarisch. Het is het fundament geworden voor het leven dat ik nu leef met Jezus.

Vanaf het begin van ons huwelijk ben ik meteen aan de slag gegaan met kinderweken en kampen. Elke keer zijn daar levens van kinderen geraakt door de liefde van Jezus. Bijzonder is ik komende maanden opnieuw met een prachtig team van coaches en teamleiders kampen mag organiseren en leiden op de Betteld en bij Opwekking. Een heel Pinksterweekend of een complete zomerweek samen met andere kids en leiders genieten van avontuur, spannende verhalen, coole songs en leuke spelletjes … en gebed voor ieder kind.

Midden tussen alle preken en wonderen van Jezus zegt Hij: ‘Laat de kinderen ongemoeid, belet ze niet bij mij te komen, want het Koninkrijk van de hemel behoort toe aan wie is zoals zij’. Het is Gods wens dat kinderen gered worden. Kinderen zijn belangrijk voor Hem. Zij zijn het waard om je tijd, je talenten en je inzet aan te geven. Het is belangrijk dat we onze kinderen op plaatsen brengen waar ze uitgedaagd worden en waar ze leren over God en hoe ze hun leven aan Jezus kunnen geven.

Ik wil je uitdagen om erover na te denken om je kinderen op kamp te laten gaan. En ik wil je ook extra motiveren om zelf mee te gaan werken, want met elkaar krijgen we het voor elkaar. Kom met Pinksteren naar Opwekking naar het Kinderplein met je kids of kom een week naar de Betteld van de zomer en laat je kinderen meedoen met Megakids of een ander kamp. Ze zullen de tijd van hun leven hebben. En jij ook!

 

PS Na al die jaren kinderwerk in kerken, op kampen, tijdens conferenties en op reis komt met Pinksteren mijn eerste boek ‘IJzersterk kinderwerk in elke kerk’ uit.

Over Karin Koornstra

Getrouwd met Martin en moeder van 2 geweldige dochters Ingeborg en Lieselot. Leerkracht, coach, leider en dirigent.Gepassioneerd voor goed kinderwerk in elke kerk!

5 reacties

 1. mijn man en ik willen graag meewerken met het kinderwerk tijdens opwekking. Is er nog hulp nodig? Onze kids van 10 en 7 komen ook mee!

 2. Ja, Karin zo heb ik je leren kennen in de jaren 1992-1994.
  Jullie passen heel goed bij elkaar. Kinderwerk dit is je passie !
  Gods rijke zegen in het bouwen van nieuwe, rechtvaardige generaties.

 3. Zo is het vertel de kinderen hoe ze hun hart aan Jezus kunnen geven.
  Zelf hoorde ik vroeger wel de boodschap maar niemand vertelde hoe,.daardoor heb ik tot mijn
  vijfentwintigste geworsteld. God zegent je!

 4. Ik kwam ook daar In de ruimte. Herinner me de droppings maar ook voor mij als gereformeerd meisje heel veel vreemde dingen tegen waarvan ik niet wist hoe daar mee om te gaan. Als ik vroeg aan een meisje hoeveel geef jij bij een collecte, om te polsen wat normaal was kreeg ik gelijk een bijbeltekst om mijn oren laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand geeft…. Pfff wat schrok ik daarvan, maar datgene wat mij het meeste schokte was het buitensluiten omdat ik niet in tongen sprak. Ik werd meegenomen naar een aparte tent en er werd uitgebreid gebeden maar er gebeurde niets en ik snapte er niets van wat moest ik voelen, wat werd er verwacht? Niemand die me troostte of me opving. Nee ik hoorde er nog niet bij. Zo heb ik dat ervaren en heeft voor mij ook weerstand gegeven tegen dat soort gemeentes. Het voelt nog steeds apart en vreemd dat tongen spreken en heb nog nooit die ervaring gehad. Dubbel, dat lied van Rood, wit blauw, denk ik o ja dat herken ik, het corvee ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

 • Trainingsdagen

  Trainingsdagen (avonden)

  Onze maandelijkse GRATIS trainingsdagen in het land

  Lees verder

 • Fulltime school

  Fulltime school

  Een jaar waarin jongeren getraind en gevormd worden

  Lees verder

 • Parttime school

  Parttime school

  Tweejarige training en vorming voor volwassenen

  Lees verder

 • Spreekbeurten

  Spreekbeurten

  Onze passie om mensen te onderwijzen en inspireren

  Lees verder

 • Coaching

  Coaching

  Kerken helpen bij vernieuwing en verandering

 • Events

  Events

  Kinder- en tienerkampen op De Betteld in Zelhem

  Lees verder

 • Business Trip

  Business Trip

  Hoogstaande training in Frankrijk voor ondernemers

  Lees verder

 • Webshop

  Webshop

  Producten die je helpen om te groeien in geloof

  Lees verder

Naar boven